Adim Adim Besinler
Yazar: Michele Mira Pons, Marion Puech
Kitap Özeti:
Yazarın Anlatımı
Yayınevi ve yazar bilgisi paylaşılmadığından, metnin anlatım biçimi hakkında kesin bir yargıya varmak mümkün değildir. Ancak "adım adım" vurgusunun, yazarın okuyucuyu aşamalı bir öğrenme sürecine sokmayı hedeflediğini; konuları soyut kavramlardan somut uygulamalara doğru sistematik biçimde ilerletmeyi amaçladığını göstermektedir. Besinlerle ilgili bir rehber kitap olduğu varsayımıyla, dilin anlaşılır ve yönlendirici olması beklenir. Didaktik bir metin olması durumunda yazarın, teknik terminolojiyi olabildiğince sadeleştirerek geniş bir kitleye hitap etmeyi tercih etmiş olabileceği düşünülebilir.
Kitabın Türü ve Yapısı
Kitabın başlığı, bir beslenme veya mutfak rehberi olabileceğini işaret etmektedir. "Besinler" sözcüğü gıda ürünlerini, besin değerlerini veya bunların hazırlanma süreçlerini kapsayan bir kapsam alanına işaret eder. "Adım adım" ön ekinden yola çıkarak, eserin ya bir yemek pişirme kılavuzu ya da besin değerleri ve sağlıklı beslenme konusunda aşamalı bir bilgilendirme kaynağı olduğu söylenebilir. Her iki durumda da yapının tarif veya ilke odaklı olması, bölümlerin birbiri üzerine inşa edilen mantıksal bir düzende ilerlemesi beklenir. Seri bilgisi belirtilmediğinden, eserin bir serinin parçası olup olmadığı değerlendirilememektedir.
Okura Sunduğu Deneyim
Başlıktan çıkarılabilecek izlenim, okuyucunun adım adım ilerleyerek temel beslenme bilgisine ulaşacağı veya belirli bir besin grubunu tanıyacağı yönündedir. Böyle bir yapı, özellikle beslenme konusunda yeni olan veya pratik bir rehber arayan okuyucular için işlevsel bir deneyim sunabilir. Aşamalı anlatım, karmaşık bilgilerin sindirilmesini kolaylaştırırken, içeriğin derinliği ve kapsamı hakkında net bir fikir yürütmek, yazar ve yayınevi bilgisi olmaksızın mümkün görünmemektedir.
Genel Değerlendirme
Adim Adim Besinler, başlığının işaret ettiği çerçevede sistematik ve yönlendirici bir beslenme rehberi ya da mutfak kılavuzu olma potansiyeli taşımaktadır. Ancak yazar, yayınevi, ISBN, dil ve seri bilgisi gibi temel künye öğelerinin paylaşılmamış olması, eserin niteliği, hedef kitlesi ve içerik derinliği hakkında somut bir değerlendirme yapılmasını engellemektedir. Kitabın gerçek değerini belirlemek için yayınevi kataloğundan veya yazarın bibliyografyasından ek bilgiye başvurulması önerilmektedir. Mevcut verilerle yapılabilecek en temkinli yorum, başlığın çağrıştırdığı pedagojik yaklaşımın, beslenme bilgisine aşamalı erişim arayan okuyucular için işlevsel bir kaynak olabileceğidir.
Kitap Detayları:
-
Kitap adı
Adim Adim Besinler -
Kitap yazarı
Michele Mira Pons, Marion Puech -
ISBN
9789752520943 -
Yayıncı
Byl Fener, Büyülü Fener -
Yayın tarihi
01.11.2013 -