Bana Bir Masal Anlatsana

Bana Bir Masal Anlatsana PDF e-kitap olarak EKitaplığım’da yer alıyor. Müjde Aklanoglu tarafından yazılan kitabın açıklaması, yayınevi bilgisi, ISBN...

Bana Bir Masal Anlatsana

Yazar: Müjde Aklanoglu

Kitap Özeti:

"Bana Bir Masal Anlatsana", başlığı itibarıyla anlatının kendisini merkeze alan bir eser olduğu izlenimini uyandırıyor. Masal kavramı, bu tür eserlerde çoğunlukla iki işlev üstlenir: ya doğrudan bir kurgu aracı olarak kullanılır ya da metaforik bir çerçeve sunarak yazarların gerçeklikle kurdukları ilişkiyi sorgulamalarına zemin hazırlar. Mevcut künye bilgilerine göre, eserin tam olarak hangi işlevi tercih ettiği, hangi dönemi veya toplumsal bağlamı ele aldığı konusunda kesin bir değerlendirme yapmak güçleşmektedir.

Başlığın taşıdığı çoğulcu anlam, eserin hem nesir hem şiir formlarında hem de yalnızca metin odaklı değil, aynı zamanda görsel veya interaktif bir anlatım biçimiyle sunulmuş olabileceğini akla getirmektedir. Masal anlatma eylemi, yazarlar tarafından sıklıkla bellek, kimlik, aidiyet ve kuşaklar arası aktarım gibi temaları işlemek için tercih edilir; bu nedenle "Bana Bir Masal Anlatsana" ifadesi, muhatabına pasif bir dinleyici rolü biçmez, aksine aktif bir katılım ve paylaşım talep eder.

Yazarın Anlatımı​

Künye bilgilerinde yazar adının yer almaması, anlatım üslubunu değerlendirmeyi doğrudan engelleyen en önemli unsur olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte, masal anlatıcılığı geleneğine Referential bir çağrı yapan eser başlıkları, yazarların genellikle sıcak, çağrıcı ve zaman zaman melankolik bir ton benimsediğini söylemek mümkündür. Bu tür başlıklarla yola çıkan metinler, okuyucuyu bir masal dinleyicisi konumuna yerleştirirken, anlatının seyrinde bu konumu sorgulatmaya ve dönüştürmeye yönelik bir strateji izleyebilir.

Kitabın Türü ve Yapısı​

Mevcut künye bilgileri çerçevesinde tür konusunda kesin bir ayrım yapmak zorlaşsa da, "masal" vurgusunun kurgusal bir esere işaret ettiğini varsaymak mantıklı olacaktır. Ancak bu kurgunun klasik bir masal formatında mı yoksa çağdaş bir yeniden yorumlama biçiminde mi sunulduğu, yapısal olarak bölümlü mü yoksa bütünsel bir akış içinde mi tasarlandığı gibi sorular, şu an yanıtlanamamaktadır. Okuyucunun beklentisini yönlendirecek bir tür etiketi de belirtilmemiş olması, eserin sınırlarının okura bırakıldığını düşündürmektedir.

Okura Sunduğu Deneyim​

Başlıkta yer alan "Bana" ifadesi, okuma eylemini tek yönlü bir aktarımdan çıkararak diyalogik bir deneyime dönüştürür. Bu strateji, okuyucuyu pasif bir alıcı olmaktan çıkarıp anlatının eş zamanlı üreticisi konumuna taşıyabilir. Masalın doğasında bulunan kolektif hafıza bağlantısı, eserin toplumsal bellek, kuşak çatışması veya kimlik inşası gibi temalar etrafında şekillendiğini düşündürmektedir. Ancak eserin tam olarak ne tür bir duygusal veya düşünsel yolculuk sunduğunu belirlemek için ek içerik bilgisine ihtiyaç duyulmaktadır.

Genel Değerlendirme​

"Bana Bir Masal Anlatsana", isminden yola çıkarak değerli bir anlatı vaadi taşıyor. Başlık, hem sıcaklığı hem de derinliği çağrıştıran, okuyucuyu hikâyenin içine çeken bir kurgu kapısı aralıyor. Ancak yazar, yayınevi, ISBN ve içerik özeti gibi temel bilgilerin eksikliği, editöryal bir değerlendirme yapmayı ciddi biçimde kısıtlıyor. Bu nedenle eser hakkında kesin bir yargıya varmak yerine, potansiyel okurların ek araştırma yapmasını ve eserin sunumunu daha yakından incelemesini önermek daha doğru olacaktır. Başlığın taşıdığı çağrı, en azından anlatı geleneğine saygı duyan, okuyucuyla iş birliği kuran bir metin vaat ettiğini düşündürmektedir.

Kitap Detayları:

1. Kitap adı

Bana Bir Masal Anlatsana
  2. Kitap yazarı

Müjde Aklanoglu
  3. ISBN

9786056847219
  4. Yayıncı

Anayurt Yayınları
  5. Yayın tarihi

2018
  6. Sayfa sayısı