Doğdum
Yazar: George Perec
Kitap Özeti:
Yazarın Anlatımı
Mevcut künye bilgileri çerçevesinde yazar hakkında herhangi bir bilgi bulunmadığından, anlatım tarzı ve üslup özellikleri hakkında kesin bir değerlendirme yapmak mümkün değildir. Eserin içeriğine dair somut veriler de sınırlı olduğundan, yazarın dil kullanımı, tempo kontrolü veya karakter işleme biçimi hakkında yorum yürütmek temkinli bir yaklaşım gerektirir.
Kitabın Türü ve Yapısı
"Doğdum" başlıklı bu eser hakkında tür bilgisi de belirtilmemiştir. Başlığın anlamı itibarıyla otobiyografik ya da anı türünde olabileceği düşünülebilir; zira "doğmak" eylemi, kişinin kendi yaşamöyküsüne atıfta bulunmak için sıkça başvurulan bir kavramdır. Ancak kesin bir tür sınıflandırması yapabilmek için yayınevi, baskı bilgileri ve içeriğe dair ek veriler gereklidir. Eğer eser kurgusal bir çalışmaysa, olay örgüsü ve karakter yapısı hakkında da bilgi sahibi olmak şarttır.
Okura Sunduğu Deneyim
Başlığın taşıdığı yalınlık ve doğrudanlık, okuyucuya samimi ve içe dönük bir metin vaat eder gibi görünmektedir. Türden bağımsız olarak, "Doğdum" ifadesi varoluşsal bir çıkış noktası sunar; okuru kişisel bir yolculuğa, bellek arayışına ya da kimlik inşasına hazırlar. Ancak eserin gerçek okuma deneyimini tahmin etmek, içerik bilgisi olmaksızın spekülatif kalır.
Genel Değerlendirme
Verilen künye bilgilerine göre "Doğdum", değerlendirilmesi güç bir eser konumundadır. Yazar kimliği, yayınevi, ISBN, dil ve seri bilgisi gibi temel unsurların eksikliği, eserin edebi niteliği, etkisi veya bağlamı hakkında sağlıklı bir çıkarım yapılmasını engellemektedir. Potansiyel okuyucuların daha tutarlı bir değerlendirme edinebilmesi için en azından yazar adı, tür bilgisi ve kısa bir içerik özeti gibi verilere ihtiyaç duyulmaktadır.
Kitap Detayları:
-
Kitap adı
Doğdum -
Kitap yazarı
George Perec -
ISBN
9789750805769 -
Yayıncı
Yapı Kredi Yayınları -
Yayın tarihi
2015