Eski Dostum Kertenkele

Eski Dostum Kertenkele PDF e-kitap olarak EKitaplığım’da yer alıyor. Şebnem Işığüzel tarafından yazılan kitabın açıklaması, yayınevi bilgisi, ISBN numarası...

Eski Dostum Kertenkele

Yazar: Şebnem Işığüzel

Kitap Özeti:

Eski Dostum Kertenkele, adından yola çıkıldığında sıradan bir hayvan dostluğu hikâyesi gibi görünse de, mevcut künye bilgilerine göre çok katmanlı bir anlatı sunması muhtemel bir eser. Kitabın başlığı, kertenkele ile kurulan bir dostluk ilişkisini işaret ediyor; ancak bu dostluğun salt literal mi yoksa metaforik bir çerçevede mi ele alındığı, kitaba dair net bir bilgi olmaksızın kesin olarak söylenemez. Dolayısıyla bu incelemede, ancak başlığın ve türün işaret ettiği çerçeve içinde yorum yapılabilir.

Başlığın taşıdığı sıcak ama bir o kadar da alışılmadık yaklaşım, okura bir nostalji ve samimiyet vaat ediyor. "Eski dostum" ifadesi, geçmişe dönük bir hatırlama, belki de çocukluk anılarına uzanan bir bağ kurma niyetini akla getiriyor. Kertenkele ise gündelik hayatta çoğunlukla göz ardı edilen, küçümsenen ya da korkuyla yaklaşılan bir hayvan. Bu tezat, kitabın merkezinde insanın çevresindeki " önemsiz" görülen varlıklarla kurduğu ilişkiyi sorguluyor olabilir.

Yazarın Anlatımı

Yazara ait bilgilerin mevcut olmaması, anlatım tarzı hakkında kesin bir değerlendirme yapılmasını güçleştiriyor. Ancak başlığın tonu ve seçimi, yazarın absürt veya mizahi bir dili mi yoksa daha lirik ve melankolik bir anlatımı mı tercih ettiğine dair ipuçları sunuyor. "Eski Dostum" ifadesinin sıcaklığı ile "Kertenkele"nin beklenmedik bir dostluk unsuru olarak sunulması, muhtemelen sıradanın içinde saklı olan derinliklere dikkat çeken bir yazım tutumu izlediğini düşündürüyor.

Böyle bir başlıkla yola çıkan bir yazarın, didaktik bir üsluptan kaçınarak, okuyucuyu yargılamadan veya ezber bir ders vermeden hikâyesini anlatması beklenir. Kertenkele gibi sıra dışı bir karakter etrafında kurulan anlatı, yazarın gözlem yeteneğine, çevresel farkındalığına ve belki de mizahi bir bakış açısına sahip olduğunu gösteriyor.

Kitabın Türü ve Yapısı

Künye bilgilerinde tür belirtilmediğinden, bu alanda kesin bir sınıflandırma yapmak mümkün değil. Ancak başlık ve içerik varsayımları göz önünde bulundurulduğunda, eserin bir roman, novella veya anı türünde olduğu düşünülebilir. Kertenkele ile kurulan dostluğun hikâye edilmesi, olay örgüsünün belirli bir zaman dilimi içinde gelişmesini ve karakterlerin duygusal evrimini içermesini gerektirir.

Kitabın muhtemelen tek bir ana anlatı üzerine kurulduğu, alt gelişmelerle zenginleştirildiği söylenebilir. Kertenkele gibi bir hayvanın merkezde yer alması, eserin doğa ve şehir yaşamı arasındaki gerilimi, insanın doğayla ilişkisini ve belki de yalnızlık temalarını işlemesine olanak tanıyor. Ancak seri bilgisi boş olduğundan, bu kitabın bir serinin parçası olup olmadığı bilinmiyor.

Okura Sunduğu Deneyim

Başlıktan yola çıkarak, bu kitabın okura sunacağı deneyimin sıradışı bir bakış açısı sunması muhtemel. Günlük hayatın içinde fark edilmeyen, göz ardı edilen varlıklara bir " dost" gözüyle bakmayı öğreten bir anlatı, okurun empati kapasitesini genişletebilir. Kertenkele ile kurulan dostluğun anlatıldığı bir metin, kaçınılmaz olarak insanın kendi yalnızlığını, alışkanlıklarını ve " normal" kavrayışını sorgulamasına yol açacaktır.

Mizahi unsurlar taşıması durumunda, okur kendini absürt ama samimi bir dünyada bulabilir. Daha lirik ve melankolik bir ton benimsenmişse, kitap nostaljik bir hatırlama olarak işlev görebilir ve okuru çocukluk anılarına, kaybedilen zamanlara ve basit ama derin dostluklara çağırabilir.

Genel Değerlendirme

Mevcut bilgiler sınırlı olduğundan, "Eski Dostum Kertenkele" hakkında kesin bir yargıya varmak güç. Ancak başlığın taşıdığı samimiyet ve alışılmadık dostluk kavramı, eserin en azından düşündürücü ve dokunaklı bir okuma deneyimi vaat ettiğini gösteriyor.

Okur, bu kitabı tercih etmeden önce kertenkele gibi sıradışı bir karakter etrafında şekillenen anlatılara nasıl yaklaştığını, nostaljik ve kişisel hatırlamalara dayanan eserleri sevip sevmediğini göz önünde bulundurmalı. Yazarın kimliği ve yayınevi bilgisi gibi temel verilerin eksikliği, kitabın edebi konumunu değerlendirmede sınırlılık yaratıyor; bu nedenle daha fazla bilgi edinmek, okuma kararını şekillendirebilir.

Kitap Detayları:

1. Kitap adı

Eski Dostum Kertenkele
  2. Kitap yazarı

Şebnem Işığüzel
  3. ISBN

9789750508141
  4. Yayıncı

İletişim Yayıncılık
  5. Yayın tarihi

2010
  6. Sayfa sayısı