Hizli Okuma

Hizli Okuma PDF e-kitap olarak EKitaplığım’da yer alıyor. Tony Buzan tarafından yazılan kitabın açıklaması, yayınevi bilgisi, ISBN numarası, konusu ve...

Hizli Okuma

Yazar: Tony Buzan

Kitap Özeti:

Kitap, hızlı okuma becerisini geliştirmek isteyen okurlar için sistematik bir rehber niteliği taşıyor. İçerik, okuma hızını artırma, odaklanma sorunlarını giderme ve metinlerden daha verimli bilgi çıkarma üzerine yoğunlaşıyor. Bilinen çerçevesiyle, kitap göz hareketleri, periferik görüş ve zihinsel işleme süreçleri gibi konulara değinerek hızlı okumanın bilimsel temellerini aktarmayı amaçlıyor.

Yazarın Anlatımı​

Yazar, konuyu teknik ayrıntılardan ziyade uygulamaya yönelik bir perspektifle ele alıyor. Adım adım ilerleyen yapısı sayesinde okuyucuyu somut egzersizlerle yüzleştiriyor. Anlatım dili sade ve yönlendirici; soyut kavramları gündelik hayattan alınan örneklerle somutlaştırıyor. Tempo kontrolü açısından deneyimli bir eğitmen tavrı hissediliyor. Bazı bölümlerde tekrarların fazlalaştığı göze çarpsa da bu durum, konunun pekiştirilmesi açısından kabul edilebilir düzeyde kalıyor.

Kitabın Türü ve Yapısı​

Hızlı okuma kitapları arasında klasik bir kişisel gelişim yapıtı olarak konumlanıyor. Bölümler genellikle teorik açıklama, teknik tanıtım ve uygulama egzersizleri olarak üç aşamalı bir düzen izliyor. Her teknik, kısa bir tanıtım bölümünün ardından hemen pratik materyalle destekleniyor. Kitabın yapısı, konuyu sıfırdan başlayarak ilerleten bir okuyucu için uygun bir öğrenme eğrisi sunuyor. Öte yandan, daha deneyimli okurların belirli tekniklere atlayarak ilerlemesi de mümkün.

Okura Sunduğu Deneyim​

Kitap, okuyucuyu pasif bir alıcı olmaktan çıkararak aktif bir katılımcı konumuna taşıyor. İçindeki egzersizler, günlük hayatta uygulanabilir nitelikte tasarlanmış. Zamanlama tabloları ve ilerleme takip çizelgeleri, kişinin kendi gelişimini görmesini sağlıyor. Ancak kitaptaki örnek metinlerin bir kısmı oldukça kısa tutulmuş; bu durum, uzun ve karmaşık metinlerdeki performansın test edilmesini sınırlı bırakıyor. Sesli okuma hızı ölçümü için kullanılan yöntemler ise pratik ve anlaşılır düzeyde.

Genel Değerlendirme​

Hızlı Okuma, alanında temel düzeyde bir kaynak arayanlar için işlevsel bir giriş niteliği taşıyor. Yazarın pedagojik yaklaşımı açık ve erişilebilir. Kitabın güçlü yanı, soyut kavramları hızla pratiğe dökebilmesi; sınırlı kalan yönü ise ileri düzey teknikler ve nörobilimsel derinlik açısından yeterli doygunluğa ulaşamaması. Seri bilgisi mevcut olmadığından, yazarın bu alandaki diğer çalışmalarıyla karşılaştırma yapılamıyor. Sonuç olarak, hızlı okuma becerisini ciddi bir biçimde geliştirmek isteyen ancak akademik düzeyde bir kaynak aramayan okurlar için uygun bir başlangıç noktası sunuyor.

Kitap Detayları:

1. Kitap adı

Hizli Okuma
  2. Kitap yazarı

Tony Buzan
  3. ISBN

9789753169783
  4. Yayıncı

Alfa Yayıncılık
  5. Yayın tarihi

2005
Hizli Okuma