Kelile ve Dimne

Kelile ve Dimne PDF e-kitap olarak EKitaplığım’da yer alıyor. Beydaba tarafından yazılan kitabın açıklaması, yayınevi bilgisi, ISBN numarası, konusu ve...

Kelile ve Dimne

Yazar: Beydaba

Kitap Özeti:

Kelile ve Dimne, Sanskritçe kaynaklardan Pehlevi diline, oradan Arapçaya ve nihayetinde pek çok dile aktarılmış kadim bir fabl koleksiyonudur. Mevcut bilgilere göre eser, birbirine iç içe geçmiş hikâyeler aracılığıyla yönetim sanatını, dostluğun doğasını, hırsın tehlikelerini ve insan aklının sınırlarını sorgulayan çok katmanlı bir metin olarak yapılandırılmıştır. Temel anlatı çerçevesinde, bilge bir Brahmin'in oğullarına aktardığı öğretiler ve hayvan karakterler üzerinden kurulan ahlaki diskurlar öne çıkar. Kitabın merkezinde Kelile ve Dimne'nin dostluktan ihanete, sadakatten kıskançlığa evrilen ilişkisi yer alır ve bu ilişki, eserin duygusal ve düşünsel omurgasını oluşturur.

Yazarın Anlatımı​

Eserde anlatım, doğrudan didaktik bir ton yerine alegorik bir yöntemle işlenir. Hayvanlar aracılığıyla kurgulanan sahneler, yüzeysel bir masal anlatısının çok ötesinde, entrik dolu saray politikalarına ve insan doğasının karmaşıklığına ışık tutar. Dil sade olmakla birlikte, cümleler içindeki alt metinler dikkatli bir okuyucu için derinlik sunar. Tempo, bölümler arasında değişkenlik gösterir; bazı hikâyeler hızla ilerlerken, bazıları katmanlı açıklamalarla yavaş bir akış izler. Yazar, farklı anlatı düzlemlerini ustaca iç içe geçirmiş ve her bir hikâyenin kendi içinde bir ayna işlevi görmesini sağlamıştır.

Kitabın Türü ve Yapısı​

Kelile ve Dimne, geleneksel olarak fabl türünde sınıflandırılsa da, aslında bir felsefi ansiklopedi niteliği taşır. Alt alta sıralanmış bağımsız masallar yerine, iç içe geçmiş bir anlatı yapısı kullanılmıştır. Her hikâye, bir öncekinin içinden doğar ve toplamda döngüsel bir bilgelik mimarisi kurulur. Bu yapı, eserin yalnızca eğlence değil, aynı zamanda ciddi bir düşünsel kaynak olarak değerlendirilmesini mümkün kılar. Yönetim bilgeliği, ahlaki seçimler ve toplumsal ilişkiler gibi temalar, hem pratik hem de kuramsal bir perspektifle ele alınır.

Okura Sunduğu Deneyim​

Kitap, modern okuyucu için alışık olunmayan bir ritim sunar. Günümüzün hızlı tüketim alışkanlıklarına kıyasla daha sabırlı bir okuma süreci gerektirir. Her masal, üst üste binen anlam katmanlarıyla ilerlediğinden, yüzeysel bir geçiş kaçınılmaz olarak yüzeysel bir anlama yol açar. Ancak derinlemesine bir okuma, Eski Çin'den Orta Doğu'ya, Hint alt kıtasından Bizans'a uzanan kültürel bir köprü olarak Kelile ve Dimne'nin aslında evrensel insanlık durumlarını tartıştığını gösterir.

Genel Değerlendirme​

Kelile ve Dimne, edebiyat tarihi açısından bir dönüm noktası niteliğindedir ve kendi döneminde Batı edebiyatını bile etkilemiş olması rastlantı değildir. Güçlü yanları arasında çok katmanlı anlatı yapısı, zaman ötesi ahlaki sorunsalları işleme biçimi ve kültürel çeşitliliği içinde barındıran evrensel yaklaşımı sayılabilir. Sınırlı kalabilecek yönleri ise, modern okur için çağdaş akıcılıktan uzak üslubu ve bazı bölümlerdeki didaktik yoğunluktur. Yine de bilinen çerçevesiyle bu eser, yalnızca tarihsel bir belge değil, bugün hâlâ güncelliğini koruyan bir düşünsel miras olarak değerlendirilmeyi hak eder.

Kitap Detayları:

1. Kitap adı

Kelile ve Dimne
  2. Kitap yazarı

Beydaba
  3. ISBN

9789752448209
  4. Yayıncı

Kapi Yayınları
  5. Yayın tarihi

2017
Kelile ve Dimne