Kıbrıs'ta sıtma ve Mehmet Aziz Bey

Kıbrıs'ta sıtma ve Mehmet Aziz Bey PDF e-kitap olarak EKitaplığım’da yer alıyor. Ulvi Keser tarafından yazılan kitabın açıklaması, yayınevi bilgisi, ISBN...

Yazar: Ulvi Keser

Kitap Özeti:

Kıbrıs'ın tarihinde birçok salgın hastalık dönemi bulunmakta olup, bu kitap özelinde sıtmanın adada yarattığı toplumsal etkiler ve bu mücadelede öne çıkan bir figür olan Mehmet Aziz Bey'in rolü ele alınmaktadır. Mevcut başlık ve içerik çerçevesi dikkate alındığında, eserin tarihsel bir araştırma veya biyografik nitelikte olduğu anlaşılmaktadır; ancak yazar, yayınevi ve diğer künye bilgilerinin paylaşılmamış olması, tanıtım metninin somut verilere dayandırılmasını sınırlandırmaktadır.

Yazarın Anlatımı

Yazar hakkında bilgi mevcut olmadığından, bu kitaptaki anlatım tarzı veya düşünsel yaklaşım hakkında kesin bir değerlendirme yapılması mümkün değildir. Genel olarak bu tür bir başlık, akademik bir üslupla tarihsel belgeleri aktaran veya biyografik bir çerçeve içinde kişisel arşivlere dayanan bir eser izlenimi yaratmaktadır. Sıtma konusunun ele alınış biçimi, dönemin koşullarını ne derece ayrıntılı aktardığı ve anlatıcının bakış açısı, ancak metne doğrudan erişimle değerlendirilebilecek unsurlardır. Bu nedenle okuyucuların, tanıtım metnine ek olarak kitaptan pasajlar veya editöryal açıklamalar incelemesi faydalı olacaktır.

Kitabın Türü ve Yapısı

Sunulan bilgiler ışığında, eserin tarihsel araştırma, toplumsal tarih veya biyografi türünde bir çalışma olduğu düşünülmektedir. Sıtma, özellikle Akdeniz coğrafyasında yirminci yüzyılın ilk yarısına kadar ciddi bir halk sağlığı tehdidi oluşturmuş, ada topluluklarının gündelik yaşamını doğrudan etkilemiştir. Bu bağlamda kitap, muhtemelen dönemin arşiv belgelerine, resmi kayıtlarına veya sözlü tarih aktarımlarına başvuran bir metodoloji izlemektedir. Yapının akademik bir çerçeve mi yoksa daha genel okuyucuya yönelik bir anlatım mı tercih ettiği, mevcut bilgilerden çıkarılamamaktadır.

Mehmet Aziz Bey figürü üzerinden sıtma mücadelesinin işlenmesi, konuyu bireysel bir deneyim üzerinden toplumsal bir tabloya dönüştürme niyetini göstermektedir. Bu yaklaşım, salt istatistiksel bir aktarım yerine insani boyutu ön plana çıkarmayı hedefliyor olabilir; ancak bunu doğrulamak için kitabın kendisine bakmak gerekmektedir.

Okura Sunduğu Deneyim

Tarihsel veya biyografik bir çalışma olan bu eser, ilgili dönem ve coğrafyaya merak duyan okurlar için değerli bir kaynak niteliği taşıyabilir. Kıbrıs tarihine ilgi duyan araştırmacılar, tarih öğrencileri veya ada toplumlarının geçmişine ilişkin bilgi edinmek isteyen okurlar hedef kitle arasında sayılabilir. Sıtma gibi bir hastalığın toplumsal etkilerini, mücadele yöntemlerini ve buna öncülük eden bireyleri merkeze alan bir anlatım, alanında uzmanlaşmamış okurlar için de erişilebilir bir giriş noktası sunabilir.

Bununla birlikte, kitapta ele alınan dönemin teknik detayları veya tarihsel terminoloji, bazı okurlar için ek araştırma gerektirebilir. Eserin akademik bir çalışma mı yoksa popüler tarih formatında mı sunulduğuna bağlı olarak okuma deneyimi farklılık gösterecektir.

Genel Değerlendirme

Kıbrıs'ta sıtma ve Mehmet Aziz Bey başlıklı bu kitap, belirli bir coğrafya ve hastalık ekseninde toplumsal tarihe katkıda bulunmayı amaçlayan bir eser izlenimi yaratmaktadır. Mevcut tanıtım bilgileri sınırlı olduğundan, kitabın tam olarak neyi savunduğu, hangi arşivlere dayandığı veya hangi tarihsel tezi desteklediği konusunda kesin bir yargıya varmak doğru olmayacaktır. Akademik bir çalışma arayan okurların, içindekiler bölümü ve önsözü inceleyerek eserin yaklaşımını değerlendirmesi önerilmektedir. Benzer şekilde, Kıbrıs'ın sömürge dönemlerine veya erken cumhuriyet dönemine ait sosyal tarih konularına ilgi duyanların beklentilerine uygun olup olmadığını anlamak için ek tanıtım materyallerine bakması faydalı olacaktır.

Kitap Detayları:

1. Kitap adı

2. Kitap yazarı

Ulvi Keser
  3. ISBN

9786052815540
  4. Yayıncı

Hiperlink Yayınları
  5. Yayın tarihi

01.01.2020
  6. Sayfa sayısı